Een boekhoudprogramma voor mijn bedrijf

Voor de eerste keer een boekhoudprogramma kiezen was voor mij niet gemakkelijk. Ik wist niet waar ik op moest letten en welke mogelijkheden belangrijk zijn. Op de website van boekhoudprogrammagids kon ik gemakkelijk verschillende programma’s vergelijken en gratis uitproberen. Zodoende kon ik uittesten welk programma het beste bij mij past en met welk boekhoudprogramma ik gemakkelijk kan werken. Ik ben ongeveer 6 maanden geleden begonnen als zzp’er en had daarvoor nog nooit een boekhouding hoeven doen. Ik heb ongeveer 8 jaar voor verschillende bazen gewerkt, maar wilde graag zelf een bedrijf starten. Destijds ging het niet goed bij het bedrijf waar ik werkte en ze moesten door met minder personeel. Ik kon een regeling treffen, waardoor ik een leuk bedrag meekreeg als ik ontslag zou nemen. Dit was voor mij een goede kans om door te gaan als zzp’er, want dit bedrag kon ik gebruiken voor het starten van mijn bedrijf. Ik dacht misschien te gemakkelijk over het starten, want over veel onderdelen had ik niet goed nagedacht en had ik geen ervaring mee. Een van die dingen was een boekhouding bijhouden, ik dacht dat leer ik wel. Bij de start van een bedrijf weet je natuurlijk niet of het bedrijf een succes gaat worden, daarom wilde ik kosten besparen door zelf mijn boekhouding te doen met een boekhoudprogramma.

Gemakkelijk een boekhoudprogramma vergelijken

Online zocht ik naar verschillende programma’s en bekeek hun mogelijkheden, maar ik vond het lastig om te kiezen. Daarom besloot ik om op fora en websites naar advies te zoeken over welk boekhoudprogramma het beste is. Op de fora en websites las ik vaak de tip, dat het programma bij jouw bedrijfsvorm moet passen en dat je een programma moet kiezen waar je fijn mee kan werken. De boekhouding voor een zzp’er is vaak anders dan voor een groot bedrijf, als zzp’er heb je vaak minder opties nodig. Ik vond toen ook de website van boekhoudprogrammagids.nl. Op deze website kon ik reviews en beoordelingen van gebruikers lezen over de verschillende programma’s en kon ik in een opslag de voor- en nadelen lezen. Je leest er tips waar je op moet letten en met een menu kon ik gemakkelijk opties aanvinken die voor mij belangrijk waren. Ik vond verschillende programma’s met goede beoordelingen en besloot om drie programma’s uit te testen. 

Een keuze kunnen maken

Het is gebruikelijk dat een boekhoudprogramma de eerste maanden gratis is, zodat je het uit kan testen. Ik gebruikte de testperiode om een keuze tussen de programma’s te maken en om meer ervaring met boekhouden op te doen. Ik merkte dat er een aantal kleine verschillen tussen de programma’s waren, maar de werkwijze was vergelijkbaar. Ik koos uiteindelijk voor het boekhoudprogramma dat ik het gemakkelijkste vond om te gebruiken, 6 maanden later gebruik ik dit programma nog steeds. De website van boekhoudprogrammagids hielp mij om een goede keuze te maken. 

  • Je kan er reviews en beoordelingen over veel programma’s lezen
  • Je kan opties aanvinken waaraan een boekhoudprogramma moet voldoen
  • Op de website kan je veel goede tips lezen
  • In een opslag zie je de voor- en nadelen van een programma