3d printing: technologie van de toekomst

De laatste jaren horen we het woord 3d printing te pas en te onpas opduiken. Dit is niet voor niets, want deze technologie maakt heel veel dingen mogelijk waar we jaren geleden alleen nog maar van konden dromen. 3d printing is een manier om allerlei verschillende driedimensionale objecten te printen. Dat klinkt heel wonderlijk, maar op youtube is het gemakkelijk om te zien hoe dit vooruitstrevende proces in zijn werk gaat. Bij 3d printing wordt gebruik gemaakt van verschillende materialen, die eenvoudig vloeibaar gemaakt kunnen worden en ook weer goed kunnen uitharden. Onder deze materialen vallen onder andere hars, nylon, polypropyleen en plastic. Deze fungeren als het zogenaamde filament. Ze worden op een spoel gewikkeld en verhit, zodat ze vervolgens als vloeistof uit de spuitknop van de 3d printer kunnen worden geperst. Deze bouwt de gewenste driedimensionale objecten vervolgens laag voor laag op uit de filamenten. Zoals een gewone printer dezelfde tekst of afbeelding vele malen kan dupliceren, kan een 3d printer dat ook met objecten. 3d printing kan daarom heel goed gebruikt worden voor de productie van vele aantallen van hetzelfde object. Maar in tegenstelling tot veel grote machines die in fabrieken al decennia lang hetzelfde doen, is een 3d printer een relatief klein en handzaam apparaat. Bovendien is de 3d printing technologie in een rap tempo betaalbaarder aan het worden. Dit betekent dat 3d printen een technologie is die binnen korte tijd beschikbaar kan worden voor particuliere gebruikers. Droomt u er ook van om uw eigen objecten zelf te kunnen produceren in uw eigen woning? Dan is het zaak om u verder te verdiepen in het wonder dat 3d printing heet. Dit wordt ons vandaag de dag gelukkig steeds gemakkelijker gemaakt. Zo heeft het bedrijf Mela Project op zijn website een handige 3d printing wiki aangelegd, waar iedereen meer te weten kan komen over deze spannende technologie. Klik op deze link om zelf een kijkje te nemen: https://www.mela-project.eu. Wilt u liever eerst meer weten over welke informatie u op deze website zoal kunt vinden? Leest u dan verder in de volgende paragraaf. Hier hebben we namelijk een handig overzicht gemaakt van de verschillende vragen die u op deze website beantwoord kunt krijgen.

Antwoorden op uw vragen over 3d printing gemakkelijk online vinden

De website van Mela Project is een rijke bron aan informatie over 3d printing. Het mooie is dat u deze op een plek kunt vinden, zonder dat u eindeloos het hele internet hoeft af te surfen. Bovendien is de informatie in het Nederlands verkrijgbaar, wat het toch eenvoudiger maakt om de technologische begrippen te duiden. Ook vindt u hier informatie die specifiek gericht is op de Nederlandse markt van 3d printing, zodat deze relevant is voor iedereen die hier woont en werkt. Op de website van Mela Project kunt u bijvoorbeeld antwoorden vinden op de volgende vragen:

  • Wat is 3d printing?
  • Waar kan ik filmpjes over 3d printen bekijken?
  • Waar kan ik een 3d print laten maken?
  • Waar kan ik een 3d printer kopen?
  • Wat zijn de verschillende filamenten?
  • Wat zijn de verschillende toepassingen van 3d prints?

Alles wat u altijd al wilde weten over 3d printen

We schreven het hierboven al: het maken van 3d prints zou binnen enkele jaren wel eens de normaalste zaak van de wereld kunnen zijn; ook voor particulieren. Wilt u graag meer te weten komen over deze spannende technologische ontwikkeling? Dan is de website van Mela Project er een om eens goed voor te gaan zitten. Zo bent u straks goed voorbereid om zelf met 3d printen aan de slag te gaan!