Curriculum vitae

Iedereen die wil gaan solliciteren, krijgt te maken met het opstellen van zijn of haar curriculum vitae. Velen weten echter niet precies wat dit is en hoe ze dit aan zouden moeten pakken. We vertellen er hier graag meer over. We beginnen met de vraag wat dit nu precies is? Een curriculum vitae wordt ook wel afgekort tot CV en letterlijk betekenen deze woorden levensloop. Het gaat hierbij dus om een document waaruit duidelijk wordt hoe jouw leven verlopen is. Nu is het natuurlijk zo dat dit iets is wat je opstuurt naar bedrijven waar je gaat solliciteren en het is dan ook niet nodig om letterlijk de hele loop van jouw leven in dit document te beschrijven. Voor een werkgever gaat het vooral om zaken als waar jij op school gezeten hebt, welke opleidingen en cursussen jij hebt gedaan en wat voor werkervaring jij hebt. Natuurlijk kun je er ook andere zaken aan toevoegen die weergeven wat jouw talenten zijn en welke ervaringen jij hebt. Heb jij bijvoorbeeld veel vrijwilligerswerk gedaan en daarbij de kans gehad om bepaalde vaardigheden te ontplooien, zoals leidinggeven of het aansturen van projecten, dan kan dit ook zeker relevant zijn voor jouw curriculum vitae.

Curriculum vitae geeft geschiktheid weer

Wat je dus doet in het schrijven van je curriculum vitae, is het weergeven van de feiten waarom jij geschikt zou zijn voor de baan waar jij op aan het solliciteren bent. Alle taken die je in het verleden vervuld hebt, hebben bijgedragen aan de vorming van wie jij nu bent. Je hebt er kennis opgedaan, je hebt ervaring gedragen met bepaalde zaken en je hebt vaardigheden kunnen ontwikkelen. Dat is dus ook het belangrijkste punt van het schrijven van een curriculum vitae, namelijk het laten zien welke ervaring jij hebt. Dit doe je echter wel puntsgewijs en beknopt, je cv moet snel een overzicht geven van de belangrijkste zaken die op jou betrekking hebben. Heb jij het gevoel dat uit deze opsomming nog niet duidelijk genoeg wordt wie jij bent, ga dan niet in je cv hele stukken tekst bijvoegen, maar licht zaken toe in je motivatiebrief. Je stuurt immers niet alleen maar je curriculum vitae op naar een bedrijf waar jij solliciteert. In de motivatiebrief kun jij toelichten waarom jij meent dat jij geschikt bent en hoe alle zaken die jij in je levensloopdocument vermeld hebt bij hebben gedragen aan de kwaliteiten die jij nu hebt. Deze brief is dus de geschikte plaats om meer uitleg en toelichting te geven.

Lifebrander biedt goede sollicitatietips

Nu is het natuurlijk zo dat ieder bedrijf dat een vacature plaatst overspoeld wordt met sollicitaties. Wil jij zorgen dat jouw curriculum vitae er uit springt en ook echt bekeken wordt, dan is het verstandig dat deze aan verschillende punten voldoet. Zo moet het bijvoorbeeld:

  • onderscheidend zijn en opvallen
  • origineel zijn
  • logisch geordend zijn

Voor het ordenen van de opleidingen en het werk dat jij gedaan hebt, zijn twee verschillende opties. Je kunt ervoor kiezen om alles chronologisch te ordenen of naar competentie. Bij de eerste optie maak je dus als het ware een soort tijdsbalk op, terwijl je bij de tweede die zaken bovenaan zet die het meest relevant zijn voor de vaardigheden of competenties die je nodig hebt in de functie waar je op solliciteert. Er komt dus wel wat kijken bij het opstellen van een goed, origineel en onderscheidend curriculum vitae. Twijfel jij of je het op de juiste manier aanpakt? Neem dan een kijkje op de website van Lifebrander. Hier vind je veel voorbeelden van een goed curriculum vitae en tips over het schrijven van jouw eigen levensloop.